Opgavegericht werken
⚒︎ Concept
Artikel is een concept, verouderd of nog niet af.Opgavegericht werken is een manier van denken, werken en organiseren waarbij je de maatschappelijke opgave centraal stelt bij het richten, inrichten en verrichten van werk.
Maatschappelijke opgave zoals aardgasvrij, energietransitie, klimaatbestendig, versterken sociale basis, dakloosheid, kansenongelijkheid, noem maar op.
Zo introduceren we opgavegericht werken bij gemeenten.
Opgavegericht denken
Voor het ‘denken’ vragen we vaak ambtenaren naar welk resultaat ze werken. De kans is groot dat ze antwoorden met ‘moet van bestuur of wet’ of dat ze iets met ‘programma’ of ‘plan van aanpak’ noemen. Ik laat zien dat dit vanuit het bestuur of proces geredeneerd is. Vervolgens laat ik ze oefenen met de andere perspectieven. Bij opgavegericht werken zijn alle perspectieven nuttig.
- Expertise zorgt dat het werkt.
- Proces zorgt voor grip.
- Progressie zorgt voor actie.
- Bestuur & wet zorgt voor legitimering.
- Inwoner zorgt voor wat gewild is.
- Opgavegericht zorgt voor wat nodig is.
Alleen maken we opgave (algemene belang) leidend, zoals overigens ook in de nieuwe ambtenaren eed staat.
Opgavegericht werken
Naast de opgave centraal stellen benoem ik ook dat maatschappelijke opgaven vaak veranderlijk, onzeker, complex en ambigu zijn: het is onvoorspelbaar. Een aanpak die voorspelbaarheid vereist is dan niet passend. Traditioneel projectmatig werken vereist dat je het eindresultaat én de weg daar naartoe kan voorspellen. Werken in complexiteit vereist dat je steeds de volgende beste stap neemt, in de goede richting, en dan iets uitprobeert, oplevert of onderzoekt, zodat je feedback krijgt van mensen uit de opgave en al doende kunt leren wat werkt. Al doende leren uit de praktijk door voortdurend te experimenteren, dus. En hier heb je een manier van werken voor. Hierin begeleid ik teams door ze te trainen, coachen en faciliteren in verschillende werkvormen.
Opgavegericht organiseren
Tot slot vraagt dit van de organisatie ook wat; het vinden en beschrijven van een opgave-opdracht, het vormen van een multidisciplinair team met budget, en vervolgens het opstarten, uitvoeren, bijsturen en stoppen van een portfolio aan opgaven. Dit is dus het inrichten van rollen, meetings, formulieren, processen en het oefenen daarmee.
Onze aanpak
De aanpak die wij bij Cirkel & Streep hanteren is het T-model: We werken zowel organisatie-breed als opgave-diep. We willen zo snel mogelijk een multidisciplinair opgaveteam dat aan de slag gaat om een echte impact te maken.
Om dit voor elkaar te krijgen kom je vaak direct al de eerste hindernissen tegen: Wat is een opgave? Hoe vorm je een team? Dus gaan we organisatiebreed aan de slag om dit goed in te richten. De ervaringen van het opgaveteam leveren zo richting en lessen voor organisatiebrede ontwikkeling. Zo werkt het organisatiebreed inrichten hand in hand met impact maken met een opgaveteam.
Je kunt ongeveer de volgende tijdlijn verwachten:
- 3-6 maanden: Gedeeld begrip over opgavegericht werken ontwikkelen en het eerste opgaveteam opstarten.
- 6 maanden: Eerste ervaring opdoen met opgavegericht werken en dit formaliseren in rollen, procedures, werkafspraken.
- 3-6 maanden: Het verankeren, opschalen en borgen van opgavegericht werken.
Het totale traject duurt vaak 12-18 maanden en is natuurlijk afhankelijk van de specifieke hulpvraag en mate van volwassenheid die de organisatie heeft. Wij bieden enerzijds de inhoudelijke expertise over het opgavegericht werken, anderzijds bouwen we aan een lerende organisatie. Want net zoals de maatschappelijke opgaven zelf vraagt het opgavegericht werken voortdurend blijven leren en verbeteren, ook als de basis eenmaal staat.
Meer weten?
Er valt nog veel meer te vertellen over opgavegericht werken, onze methodiek en onze ervaringen bij klanten. We delen graag kennis met vakgenoten en we geven met passie een 2-uur introductie in Opgavegericht werken als je een potentiële klant bent. Neem dus snel contact met ons op.